Skip to main content

NIEUWS/BERICHT

Wat houdt een psychodiagnostisch onderzoek eigenlijk in?

Op onze website vind je bij het tabblad “Diagnostiek” het stappenplan van het diagnostisch proces dat we bij VIKAS uitvoeren. Toch krijgen we vaak de vraag wat zo’n diagnostisch onderzoek allemaal precies inhoudt. Daarom gaan we in deze blogpost graag wat dieper in op een aantal elementen van het diagnostisch proces.

Lees meer …Wat houdt een psychodiagnostisch onderzoek eigenlijk in?

  • Hits: 146

De heteroanamnese

Wat?

De heteroanamnese is een belangrijk onderdeel van ons diagnostisch onderzoek. Het is een samenstelling van de Griekse woorden ἕτερος (lees: heteros), wat “andere” betekent, en ἀνάμνησις (lees: anamnesis) wat “herinnering” betekent. Hiermee komen we dus meteen bij de betekenis van het woord: namelijk wat iemand anders zich over jou herinnert, of wat iemand anders over jou kan vertellen.

Lees meer …De heteroanamnese

  • Hits: 622

Bevestigen van externe diagnostiek

Wij krijgen geregeld de vraag om diagnostische testing die in andere praktijken werd uitgevoerd te laten bevestigen door onze artsen. Gezien de wachtlijsten en het tekort aan (kinder- en jeugd)psychiaters in de geestelijke gezondheidszorg, hebben we hier veel begrip voor. Desondanks kiezen wij ervoor om geen diagnostiek van andere praktijken te valideren. 

Lees meer …Bevestigen van externe diagnostiek

  • Hits: 570

VIKAS groeit

In november komen twee nieuwe collega’s ons team versterken om de grote vraag naar diagnostiek te helpen opvangen en het kinder- en jeugdteam op te starten voor diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen bij minderjarigen. 

  • Dr. Pauline Clerick studeerde recent aan de KU Leuven af als kinder- en jeugdpsychiater. Ze heeft de voorbije jaren op verschillende plaatsen in België en Nederland onder meer ervaring opgedaan in het diagnosticeren van ontwikkelingsstoornissen. Ze zal dit inzetten om het kinder- en jeugdteam mee vorm te geven.
  • Daarnaast verwelkomen we Sarai Ramboer. Ze komt het team als psychodiagnosticus versterken. Sarai behaalde een bachelor in de toegepaste psychologie aan HOWEST.
  • Hits: 796