Wat houdt een psychodiagnostisch onderzoek eigenlijk in?
Op onze website vind je bij het tabblad “Diagnostiek” het stappenplan van het diagnostisch proces dat we bij VIKAS uitvoeren. Toch krijgen we vaak de vraag wat zo’n diagnostisch onderzoek allemaal precies inhoudt. Daarom gaan we in deze blogpost graag wat dieper in op een aantal elementen van het diagnostisch proces.
Om te beginnen nemen wij gewoonlijk telefonisch contact op om het kennismakingsgesprek in te plannen. We beseffen dat dit niet voor iedereen evident is, maar toch vinden we het erg belangrijk om jou dan al even aan de lijn te krijgen. Dit is namelijk het eerste contact dat we met jou hebben, en hoewel het geen officieel deel is van het diagnostisch onderzoek, krijgen we op die manier vaak al informatie die later in het proces toch erg nuttig blijkt te zijn. Het biedt ons de kans om te verkennen of jouw hulpvraag past bij ons aanbod en we kunnen een antwoord bieden op eventuele vragen of bezorgdheden.
Het kennismakingsgesprek is de eerste echte diagnostische handeling. Dit is een gesprek van ongeveer een uur bij de (kinder- en jeugd)psychiater, waarin we eerst algemene vragen stellen over de moeilijkheden waar jij of jouw kind mee kampt. Daarna gaan we dieper in op de klachten die kunnen passen bij een eventuele ontwikkelingsstoornis. Graag weten we ook wat er wél nog goed loopt, want ook dat is natuurlijk belangrijk! Ons doel is om het functioneren op verschillende levensterreinen in kaart te brengen.
De diagnostische testing zelf bestaat uit meerdere onderdelen. Welke tests we precies zullen uitvoeren, hangt af van verschillende zaken: of er onderzoek wordt uitgevoerd naar ADHD, naar ASS, of naar beide; of er specifieke vragen zijn van de behandelaar; en nog veel meer dingen. Enkele zaken komen in bijna elk traject terug: zo zullen we (bijna) altijd een intelligentietest afnemen en een heteroanamnese doen. Dit wordt namelijk sterk aangeraden in de richtlijnen en wijzelf hechten hier ook veel belang aan. Over de heteroanamnese schreven we al eens een aparte blogpost die je kan lezen door hier te klikken.
Doorheen jouw traject zit het team van VIKAS minstens tweemaal samen in een multidisciplinair diagnostisch overleg. Alle personen die rechtstreeks betrokken zijn bij jouw traject, zijn dan samen aanwezig om alle informatie te bespreken. We hebben elk onze eigen expertise, en onze verschillende invalshoeken zorgen ervoor dat we zeker geen zaken over het hoofd zien. Wat we in elk overleg precies bespreken vind je terug in het eindverslag. Ook tussendoor staan de teamleden frequent met elkaar in contact om goed op elkaar afgestemd te zijn.
Op het einde gebeurt dan het terugkoppelingsgesprek. Dit is een gesprek van ongeveer een uur waarin we samen met jou het diagnostisch traject doornemen. We overlopen samen het besluit en de resultaten van de tests zelf. Gewoonlijk zijn zowel de (kinder- en jeugd)psychiater als een van de psychodiagnostici aanwezig. Met jouw toestemming kunnen eventueel ook andere mensen zoals een partner of jouw ouders aanwezig zijn bij dit gesprek.
Heb je nog verdere vragen? Aarzel niet om deze te stellen! Dit kan zowel via