Pano-reportage: onze reactie
De reactie van VIKAS op de Pano-reportage van 22/10/2024
Met veel belangstelling hebben wij hier bij VIKAS de Pano-reportage van 22/10/2024 getiteld “De jacht op labels” bekeken. Als privépraktijk gespecialiseerd in diagnostiek van ontwikkelingsstoornissen, voelden we ons vanzelfsprekend een beetje aangesproken. Daarom delen we graag ons perspectief met jullie.
Er is de laatste jaren meer en meer vraag naar gespecialiseerde psychologische en psychiatrische diagnostiek. Hiervoor zijn meerdere redenen: maatschappelijk is er een groeiende bewustwording over geestelijke gezondheid, we beschikken over meer kennis over ontwikkelingsstoornissen, en vroegtijdige diagnostiek en interventie zorgt voor een betere ondersteuning voor kinderen, jongeren en volwassenen die met psychische moeilijkheden kampen.
Het stellen van een correcte diagnose is een complexe aangelegenheid. Psychiatrische stoornissen, en ontwikkelingsstoornissen in het bijzonder, overlappen vaak qua symptomen, waardoor gespecialiseerde diagnostiek essentieel is. Om dit mogelijk te maken, zijn er verschillende richtlijnen ontwikkeld die zorgprofessionals ondersteunen in het stellen van een correcte diagnose. In deze richtlijnen wordt beschreven hoe een diagnostisch proces dient te verlopen om een zo hoog mogelijk niveau van kwaliteit te bereiken. Vaak gebruikte richtlijnen zijn de Zorgstandaard Diagnostiek, de Richtlijn Psychiatrische Diagnostiek van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, en de Algemene Intersectorale Richtlijn Diagnostiek van het Belgische (Vlaamse) Kwaliteitscentrum Diagnostiek. Dit zijn ook de richtlijnen waar wij ons aan houden.
Het team van VIKAS was verrast en teleurgesteld door een aantal zaken die in de reportage aan bod kwamen. Ontwikkelingsstoornissen diagnosticeren aan de hand van een kort (online) gesprek, zonder additionele diagnostische interventies en zonder consequent multidisciplinair overleg, gaat in tegen alle bestaande richtlijnen. Het is jammer te zien dat er in sommige praktijken blijkbaar lichtzinnig wordt omgegaan met het stellen van diagnoses, om nog niet te spreken van de hoge kostprijs van sommige van de trajecten (de gebrekkige terugbetaling is ons trouwens ook een doorn in het oog!). We kunnen ons natuurlijk niet uitspreken over het diagnostisch werk dat wordt uitgevoerd in andere praktijken, maar we hopen en vermoeden dat de werkelijkheid genuanceerder is dan wat er in de reportage wordt verteld. Er zijn gelukkig ook veel praktijken waar diagnostiek op een kwaliteitsvolle manier gebeurt.
Hoe kan je inschatten of een praktijk kwaliteitsvol te werk gaat? Wij raden aan om de website grondig door te lezen om een eerste indruk te krijgen, en om bij aanmelding een aantal kritische vragen te stellen. Welke diagnostische richtlijnen volgt men? Hoe vult men het concept “multidisciplinariteit” in? Bezorgt men je een verslag dat later moet worden afgetekend door een aparte arts, of is een psychiater rechtstreeks betrokken bij het volledige traject? Wat is de kostprijs van een gemiddeld traject? Wat is de absolute maximumprijs? Verder is het ook erg belangrijk dat je je tijdens de onderzoeken op je gemak voelt bij de onderzoeker. Een diagnostisch traject voelt soms wat vreemd aan en gaat vaak gepaard met wat stress.
Bij VIKAS streven we alvast naar ambulante diagnostiek van de allerhoogste kwaliteit. We houden ons maximaal aan bovenvermelde richtlijnen, en communiceren transparant over onze werkwijze, ons team, en de kostprijs van onze trajecten. Bij elk diagnostisch traject is een psychiater betrokken van begin tot einde, elk traject wordt op maat van het individu samengesteld en resulteert in een gedetailleerd verslag. Daarnaast kijken we ook kritisch naar onszelf en doen we minstens elke 6 maanden een uitgebreide herevaluatie van onze werking. We verwelkomen alle feedback, zowel van professionals als van mensen die gebruik maken van onze diensten.